Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Μη μου στερείς το όνειρο…


Σε παρακολουθώ μέρες τώρα, να μου λες πόσο επικίνδυνος είναι ο Σύριζα. Να γράφεις πως «με το ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε χαλαρά να γκρεμίσουμε τη χώρα χωρίς ν' αλλάξουμε τίποτα». Λες πως είσαι το καινούργιο και θα ψηφίσεις ένα χώρο που μάζεψε κάθε γυρολόγο στα ψηφοδέλτια του. Ένα κόμμα, που μπορεί να έχει από ακροδεξιούς και νεοφιλελεύθερους, μέχρι αριστερούς πρώην βουλευτές της Δημάρ και του Σύριζα. Θα ψηφίσεις ένα κόμμα, που δεν έχει ξεκάθαρη ιδεολογία, αλλά μπορεί να συνεργαστεί το ίδιο εύκολα και με την μνημονιακή Ν.Δ. και τον αντιμνημονιακό Σύριζα. Ένα κόμμα, που ο μεγάλος αρχηγός αποφασίζει για τα πάντα, χωρίς να ρωτά κανένα. Και μη μου πεις πως δεν πήρες χαμπάρι για τις αποχωρήσεις ιδρυτικών στελεχών του Ποταμιού που κατήγγειλαν τον αρχηγό και την έλλειψη δημοκρατίας στο κόμμα, γιατί ψέματα λες. 
Θεωρείς πως πρέπει να κυβερνήσουν τεχνοκράτες. Που γνωρίζουν τα πράγματα. Λες κι αυτοί που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια, δεν είχαν τις καλύτερες σπουδές από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Λες και δεν είναι θέμα ιδεολογίας και πολιτικής βούλησης, αλλά άγνοιας. 
Λες πως όσοι δοκιμάστηκαν στη ζωή επαγγελματικά και ξέρουν την αγορά, ξέρουν και να μας βγάλουν από την κρίση. Και εννοείς κάτι ομοιόμορφα ανθρωπάκια με τα γκρι κουστούμια τους, που οδηγούν τζιπ, έχουν σύζυγο και γκόμενα, διασκεδάζουν στα μπουζούκια, κάνουν πάρτι σε στριπτιζάδικα, τρώνε σε Ινδικά εστιατόρια, πάνε διακοπές στη Μύκονο, καπνίζουν πούρα και όταν μιλάνε για την πολυεθνική εταιρεία που εργάζονται, λένε «η εταιρεία μας»….
Αγωνιάς για το περιβάλλον, αλλά δεν λες κουβέντα για τις Σκουριές. Δεν ήσουν σε καμιά πορεία και χλευάζεις ένα κόσμο που χτυπήθηκε, μάτωσε, φυλακίστηκε για να σωθεί ο τόπος του. Βρίζεις του συνδικαλιστές και τους θεωρείς τεράστια πληγή για τον τόπο. Μόνο που δεν ξεχωρίζεις κανένα. Δεν ξεχωρίζεις όσους ρισκάρουν τη δουλειά τους, τη ζωή τους, τα πάντα για τους συναδέλφους τους από εκείνους που υπηρετούν εδώ και χρόνια την ίδια κυβερνητική πολιτική σε όποια απόχρωση κι αν υπερίσχυε. 
Είσαι «διαβασμένος» αλλά κι εκεί χωλαίνεις. Βλέπεις διαβάζεις μόνο Μαραντζίδη  και υποστηρίζεις πως τα τάγματα ασφαλείας δημιουργήθηκαν για να αντισταθούν στις βαρβαρότητες του ΕΑΜ…. Θύτης και θύμα ένα και το αυτό για εσένα. Θεωρείς τις ιδεολογίες ξεπερασμένες. Το «αριστερά» «δεξιά» ξεπερασμένο και πως μια «εθνική Ελλάδος» από τους άξιους και ικανούς θα μας σώσει. Πως τα παλαιά κόμματα είναι χρεωκοπημένα και φταιν για όλα. Να δεις τι μου θυμίζει αυτό? Κάπου το έχω ξανακούσει όλο αυτό. Α Ναι! Σε πρόλαβε ο Μιχαλολιάκος και η παρέα των ναζί δολοφόνων….
Καμιά φορά σε πιάνουν οι ευαισθησίες σου και λες πως αν αγκαλιαστούμε όλοι μαζί, αν δώσουμε αγάπη ο ένας για τον άλλο, αν ντύσουμε ένα δεντράκι, αν υιοθετήσουμε ένα παγκάκι, η ζωή μας θα γίνει καλύτερη. Ναι βρε συ. Πως το λες? «Αγάπη μόνο» Μάλλον δε σε αγαπούσαν πολύ όταν ήσουν μικρός. Αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια σύγχυση…
Μιλάς για τους νέους αλλά δεν σε είδα να αντιδράς όταν σκότωσαν τον Γρηγορόπουλο. Όταν έφαγαν τον Φύσσα. Χλεύαζες τον Ρωμαννό αλλά θα σε ρωτήσω αν θα έδινες κι εσύ τη ζωή σου για τις ιδέες σου. Για όσα πιστεύεις κι ας μην συμφωνώ με όσα πιστεύεις.
Να σου πω τι είσαι? Ένα ανθρωπάκι είσαι. Που δεν θέλει να αλλάξει τίποτε στον κόσμο. Που φλερτάρει με ιδέες φασιστικές. Ένα σνομπ ανθρωπάκι, που μισεί ότι δεν καταλαβαίνει κι ότι του χαλά την «αισθητική» του. Που χλευάζει όσους «ξυπόλυτους» αγωνίζονται. Γιατί θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο. Μα δεν είσαι ο πρώτος. Και τότε στην εποχή του φασισμού και της κατοχής, οι «παππούδες» σου χλεύαζαν κάτι παιδιά, που δεν ήξεραν γράμματα και πάλευαν ξυπόλητα για την λευτεριά.

Μη φοβάσαι. Ο Σύριζα που θα κυβερνήσει από την Δευτέρα, δεν είναι τόσο ριζοσπαστικός όσο φαντάζει. Ή όσο θα ήθελα εγώ κι άλλοι πολλοί. Είναι ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα κάνει το αυτονόητο. Μια «αστική» επανάσταση που ποτέ δε συνέβη σ΄αυτή τη χώρα. Που θα κοιτάξει να βάλει κάποιους κανόνες, να δημιουργήσει ένα κράτος δικαίου. Πράγματα που στην υπόλοιπη Ευρώπη είχαν κατακτηθεί εδώ και χρόνια. Μα στην Ελλάδα το να έχεις υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία θεωρείται μπολσεβικισμός.   Ξέρεις κάτι? Ζω για το μέλλον που θα έρθει και θα έχουμε αλλάξει θέσεις. Εσύ θα είσαι ο φανατικός υποστηριχτής του Σύριζα κι εγώ στην αντιπολίτευση γιατί θα θέλω κάτι παραπάνω…
Αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα μη μου γαμάς τη ζωή. Μη μου στερείς το όνειρο. Κάνε στην άκρη. Η αλλαγή που έρχεται θα είναι για όλους μας καλή. Και για εσένα που έχεις τη δουλίτσα σου, το σπιτάκι σου, τα λεφτάκια σου και για μένα που δεν έχω τίποτε!

1 σχόλιο:

  1. Είναι ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα κάνει το αυτονόητο. Μια «αστική» επανάσταση που ποτέ δε συνέβη σ΄αυτή τη χώρα.
    ----------------------
    Δε μας χαλάει καθόλου! Να σαι καλά Θόδωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή